Kyoto + Cancun = sant?

Nei, det er ikke noe galt med geografikunnskapene mine. Og Kyoto og Cancun er heller ikke navn på to personer. Det handler faktisk om to byer, og i hvilken grad ekte forpliktelser kan føre dem sammen.

Ekte kjærlighet fører til forpliktelser

Kyoto og Cancun er veldig forskjellige. Kyoto er en japansk millionby omgitt av fjell, mens Cancun kjennetegnes med fine strender, palmer og amerikanere på «spring brake». Men forhåpentligvis kan disse to byene få noe til felles – nemlig utslippsforpliktelser! I Kyoto i 1997 fikk vi den første og eneste bindende avtalen på utslippskutt. Etter å ha opplevd flørtet mexicanske gutter i fem dager tviler oss Spire-jenter litt på at Cancun er høysetet for bindene forpliktelser. En rekke utsagn fra de første forhandlingsdagene gjør også at vi er bekymret for om vi faktisk får en ny forpliktelseperiode for Kyoto. Om ikke landene i Cancun blir enige om at ekte kjærlighet fører til forpliktelser kan vi etter 2012 få en periode hvor ingen land har bindene utslippskutt.

Ungdommen arrangerte en aksjon som het Hug Kyoto and show Kyoto some love!

Japan har forpliktelseproblemer og Norge har to kjærester

Det virker som om Japan har glemt de søvnløse nettene i Kyoto, da de under første forhandlingsdag uttrykte tydelig at de ikke vil gå med på en andre forpliktelseperiode for Kyoto. Paraplygruppen, som består av blant annet Australia, Canada og Norge, kom også med et urovekkende syn på ekte kjærlighet. Istedet for å fokusere på å få en ny forpliktelseperiode for Kyoto i Cancun ønsker de å satse alt på å få en avtale ut av forhandlingene i Sør Afrika neste år. Paraplygruppen er derfor Norges slemme kjæreste, som kan lure Norge til å satse alt på en usikker framtid istedet for den trygge forpliktelsen vi trenger før vi er sikre på at vi har noe bedre. Heldigvis har Norge også en snill kjæreste, som Spire håper Norge velger når det stormer rundt Kyoto. Den snille kjæresten heter Norges posisjoner og sier at Norge ønsker en andre forpliktelseperiode for Kyoto.

Skrevet av: Kari-Anne Isaksen

Leave a Reply