Matutvalgets klimabekjennelser

Vi må alle bidra med noe for å redusere klimautslipp. Det kan være alt fra å redusere eller kutte kjøttforbruket sitt, ta tog i stedet for fly eller kjøpe mindre klær. Forbrukervaner og sosiale normer kan også gjøre det vanskelig å ta bærekraftige valg.

Vi har samlet inn noen sære klimatiltak og klimabekjennelser fra Matutvalget for underholdning og inspirasjon.

DSC_0544Anniken har lagt om forbruksvanene sine det siste året for å spare miljøet. Hun spiser nesten ikke kjøtt lenger, og handler mest brukt. Det er fantastisk. Men, hun har dårlig samvittighet fordi hun fortsatt kjører en bensintørst gammel Toyota Corolla til skolen hver dag.

– Det er så behagelig å bare kunne sette seg rett inn i en varm bil og slippe å styre med bussen, sier hun skyldig.

– Jeg synes det burde være større økonomisk utbytte av å ta kollektivet. Men det er jo lett å legge skylda over politikerne. Store systemendringer starter ofte i det små, så vi har alle et ansvar.

Anniken er lei av å kjøre rundt med dårlig samvittighet, og har nå bestemt seg for å legge om denne dårlige vanen. For første gang på lenge har hun kjøpt seg månedskort med Ruter og skal la bilen få hvile mer framover.

DSC_0825Alex tar med sitt eget håndkle på jobben for å ikke bruke tørkepapir. Han mener at han sparer miljøet for minst 10 tørkepapir hver dag.

– Folk ser litt rart på meg når jeg går til og fra toalettet med mitt blå håndkle, sier han og ler.

Alex venter på den dagen noen skal spørre han hvorfor han har med håndkle inn på badet, men foreløpig har ingen spurt. Men Alex er ikke en klimahelt på alle områder han heller. Han er ikke fornøyd med sine dusjvaner. – Jeg dusjer ofte og lenge. Det er så fantastisk deilig. Også løper jeg mye, og da trenger man en dusj etterpå, unnskylder han seg.

DSC_0831

Elise er veldig opptatt av å pirke ut stearinrester frå metallkoppen. Disse må selvfølgelig resirkuleres på lik linje med alt annet avfall vi produserer. Hun skammer seg over å bruke alt for mye papir på å dekke til doringen på offentlige toalett.

– Helt unødvendig, men vaner er vonde å vende, sier hun.

DSC_0841

Sandra reiser ofte til Tyskland på ferie.

– Det er så vanskelig å unngå fly, for det er så billig i forhold til andre transportalternativer.Om ikke så lenge kommer hun til å leie bil for å kjøre igjennom Tyskland og det har hun også dårlig samvittighet for. Hun har også egen bil, selv om hun bor i Oslo og nesten aldri bruker den. Hun klarer bare ikke å kvitte seg med den. Men hvis hun bor på hotell, er Sandra opptatt av såpestykkene som ligger på badet. Ofte kaster rengjøringspersonalet et åpent såpestykke etter første natten og legger fram et nytt som er innpakket i plast. Sandra gjemmer derfor den såpen som er åpent hver dag når rengjøringspersonalet vasker rommet, og tar den til og med hjem for å bruke den opp. Hun har ofte klaget til resepsjonen om saken. Sandra blir skikkelig irritert. Hun irriterer seg også over at hennes samboer ikke sorterer alt plast i plastavfall. Ofte havner rømmebokser og liknende i restavfall. Sandra blir fortvilet og må flytte feilsortert plast hver dag.

20170203_174818

Caroline setter alltid stumpen av purre og vårløk i vann så de kan vokse ut på nytt. De blir ikke like store som de var, men det vokser alltid opp litt, spesielt vårløken vokser godt på benken!

– På denne måten får jeg gratis mat og sparer miljøet litt, sier hun. Hun legger til at det faktisk er mange grønnsaker som vokser opp hvis du setter de i vann eller planter de, for eksempel gulrot, ingefær og potet.

Samtidig flyr hun altfor mye, men sier hun tar det igjen med å være vegetarianer. Hun har nemlig lest at en flytur til for eksempel Thailand tilsvarer et års kjøttforbruk.

 

For å bidra til lavere klimautslipp er det visse ting og vaner vi må endre på. Det farlige er å tenke at disse små tingene ikke gjør en forskjell – det er disse som skaper trender. Noen må begynne for at forandringen skal starte og alle må bidra for at den skal kunne spre seg. Systemet må legges opp for at mulighetene er tilgjengelige. Forandringen har begynt, og det er ikke til å kjimse av at du er sterk alene, men at vi sammen er sterkere.

 

Leave a Reply