Februarforsett: Forbruke mindre?

StockSnap_DDAA823B04(1)Hva med å gjøre noe bra for planeten dette året? Hurra!

Listen er lang over hva man kan gjøre som vil ha positiv innvirkning på planeten. Du kjenner den sikkert. Spise mindre kjøtt, kjøre mindre bil, velge tog – og så videre. Men det er en sak vi glemmer, og det er gjerne at alle produktene vi kjøper, også kommer med store CO2-utslipp.

Made in..? Et ferdig produkt kan bestå av hundrevis av komponenter, produsert på forskjellige steder, som igjen består av forskjellige stoffer utvunnet og transportert fra ulike deler i verden. Hvert produkt har store avstander bak seg, og kommer gjerne fra flere verdensdeler. Det kommer ikke fra Kina, det er bare Made in China. Altså, sammensatt i på andre siden av jorda, med deler som har reist langt og lenge.

Omtrent alt forbruk medfører utslipp, og det er derfor vårt totale forbruksmønster må endres drastisk, ikke kun det forbruket vi kan knytte direkte forbrenning av fossilt brennstoff. Det hindrer oss selvfølgelig ikke i å sette inn de  fleste tiltak  der hvor utslippene er høyest, og tiltakene monner mest.

Kortvarig lykke? Impulskjøp og alt forbruk som ikke er strengt tatt nødvendig gir en kortvarig lykkefølelse som er mye av grunnen til at mange elsker å forbruke, å shoppe. Men hvis man tenker igjennom det, er det utrolig lite man får igjen for det. Begeistringen over en ny teknologisk dings gir seg gjerne etter én dag, et nytt klesplagg etter du har brukt det ved én anledning. Uten videre ettertanke fører dette gjerne til at man vil gjenta den lykkefølelsen og kjøpe mer. Samtidig har kvaliteten på mange produkter utvilsomt gått ned, og del bransjer driver til-og-med beviselig med «planned obsolesence» eller planlagt ødeleggelse. Det vil si at produkter er fremstilt med et planlagte feil som vil føre til defekt etter en viss periode eller antall ganger bruk. Slik øker man også behovet for nye produkter og økt forbruk

Forbruksreduksjon behøver ikke å være kun av negativ art. På to måter kan man redusere forbruket, og øke tilfredshet:

1. Reduser antall ting du kjøper og kjøpt brukt:

Bruk fem ganger så mye på en bukse, kjøp brukt, kjenn på en kvalitet som holder seg gang etter gang, år etter år. Fiks den når den blir ødelagt! Du ser bra ut, føler deg bra, og til slutt har du og plagget en hel historie sammen.

2. Nå som du potensielt har spart både tid og penger, kan du bruke pengene på noe morsomt! Opplevelsesrettede kjøp som massasje, bedre mat, restaurantbesøk, teater, kino, konserter, idrett og sosialisering  kommer også med mindre utslipp.

Å kjøpe noe er som å avgi en stemme. Hva ønsker du å sponse i dag? Ved å endre forbruksmønsteret kan du vise at det er en lavutslippsverden du ønsker å leve i.

Godt nytt år!

Leave a Reply