Et nytradisjonelt julebord med Spires matutvalg

Skulle du ønske det fantes bedre, sunnere og mer miljøvennlige alternativer til den tradisjonelle fettrike julematen, uten at det gikk på bekostning av god smak og julestemning? Da må du lese videre!

Mye var duket for en helaften da matutvalget i Spire samlet seg til en julemiddag utenom det vanlige. Jentene hadde tatt på seg finstasen og guttene hadde spent på seg juleslipset. De gamle julemattradisjonene som ofte består av mektig, fettrikt kjøtt med seig svor og ihjelkokte poteter skulle herved utfordres.

Matutvalgets egen Alex Wolf venter i spenning på vegansk julemat!

Men hvorfor lage vegansk julemat når du kan ha tradisjonell kjøttjul? Det er det mange grunner til. Å produsere kjøtt krever store ressurser. I forhold til dyrking av poteter, ris og korn, trenger kjøtt 160 ganger mer landareal, åtte ganger mer vann, og produserer 11 ganger mer klimagasser. Husdyrhold står for over ⅕ av globale klimagassutslipp. Ved å velge bort eller minske inntaket av kjøtt får du med en gang en mye mer bærekraftig middagstallerken. I tillegg er det mange helsefordeler ved å spise mindre kjøtt og heller bytte det ut med plantekost som bidrar med flere nyttige næringsstoffer. Og sist men ikke minst, smaker det like godt om man tilbereder maten riktig.

Menyen var vegansk, altså helt uten animalske produkter. På den stod linsestek med hasselbakte mandelpoteter, båter av rødbeter, rosenkål og sylteagurk med kremet peppersaus. Steken var proppfull av godsaker som linser, nøtter, rødvin, fløte, purre, sellerirot, løk, hvitløk, chili, laurbærblad og masse muskat, og var sammen med sausen hentet fra bloggen veganmisjonen.no. Oppskrift på linsestek finner du her, og på peppersaus her.

Til dessert hadde vi sjokolademousse, også hentet fra veganmisjonen, samt Elises hjemmelagde selvkomponerte mango- og kokosis.

Elises egenkomponerte mango- og kokosis servert med appelsin! Sjokolademousse i bakgrunnen.

Det var bred enighet om at både steken og det smakfulle tilbehøret utgjorde et utsøkt måltid. Steken hadde en god rund smak av ristede mandler og valnøtter. Linsene gjorde den både mer proteinrik og mettende. Sellerirot, persille, løk og purre ga en frisk smak og saftig konsistens. For å få fram det beste av julesmaken hadde steken også et hint av muskat og laurbær. I tillegg ble det tilsatt chili og hvitløk for en eksotisk tvist. Selvsagt fikk ikke steken samme konsistens og tyggemotstand som kjøtt, men du slipper faren for at det blir seigt og tørt! Dette ble en saftig stek, og med tilbehøret ble det helt optimalt. Peppersausen var rund og smakfull. Vegansk fløte gjør seg virkelig godt i sauser! I stedet for tørre smakløse poteter, hadde vi sprø hasselbakte mandelpoteter, lett oljet, krydret med kanel og salt, toppet med persille. For å få noen av de samme fargene som man finner på en tradisjonell juletallerkenen, ble rødkål og surkål erstattet med saftige ovnsbakte rødbeter med god sødme og sylteagurk som ga en syrlig touch.

Til dessert ble det servert en rundt og mild mangoiskrem med luftig sjokolademousse av kokosmelk og mørk sjokolade. Hele måltidet skled lett ned noen glass økologisk Santa Ana Malbec rødvin fra Argentina. Jammen ble vi stappmette! Men det er vel sånn det skal være julemiddag…

Hasselbakte poteter med kanel og havsalt.

I desember blir det ofte mange tunge kjøttmiddager. Et lettere vegetarmåltid som dette, men med den samme smaken av jul, er et godt alternativ for en bærekraftig julestemning. Om du ikke ønsker å bytte ut middagen på selve julaften, så prøv gjerne et kjøttfritt julemåltid en annen dag i desember!

vegansk-juletallerken

Resultat: En komplett julemiddagstallerken.

Skrevet av: Spires matutvalg

Leave a Reply