COPsummering: Resultater fra klimaforhandlingene i Marrakech

COP22 har vært klimatoppmøtet der klimaavtalen skulle gå fra ord til handling. Det er vanskelig å beskrive stemningen som var på forhandlingene, fordi mange land og organisasjoner sitter med en følelse av at de ikke helt hva veien videre vil vise. Ambisjonsnivået har fått en realitetsjekk, og land er forsiktige med å love for mye. Den anspente stemningen i Paris har blitt til en stille og spørrende stemning. Hvordan vil Parisavtalen implementeres?

15150998_10154752284231880_206061233_n

Det er med den vekslende lyden fra fly som tar av og lander på flyplassen rett ved siden av forhandlingsteltene at jeg sitter inne i et møte med de mest sårbare statene, at jeg sitter her. Den durende lyden av flyene er en kostant påminnende faktor på at mens vi sitter og venter på at land skal begynne å handle på klimaløftene sine, stiger CO2-utslippene konstant.

img_7569

De mest sårbare landene har valgt å gå foran og vise politisk vilje: De lover å bli klimanøytrale innen 2020.

-Vi vet at utslippskuttene våre ikke vil å mye å si for det store bildet, men vi ønsker å vise politisk vilje, forteller en representant fra gruppen med de mest sårbare landene.

Norge er et av de landene der den politiske viljen ikke er like tydelig. Der Sverige og Tyskland har lovet nye finansstrømmer til det viktige Tilpasningsfondet, er Norge stille. Det snakkes i tillegg varmt om ambisjonene for utslippskutt, men vi ser ingen skikkelig politikk på hjemmebane.

Som de mest sårbare land minner oss på, har vi ikke tid til å vente på handling. COP22 skulle være Action COP – Handlingens COP –  men slik føles det ikke ut som om det har blitt. Viktige diskusjoner har blitt avsluttet prematurt og man utsetter beslutninger til neste år. Ett lysglimt er at Tilpasningsfondet skal legges under Parisavtalen, det fondet som så mange land synes fungerer bra, får redningsvest til å flyte litt til. Likevel har partene til Parisavtalen har kommet til en beslutning som ikke viser til faktisk handling. Ønsket om handling er sterkt, men det er ikke nok med et ønske. Selv om ambisjonsnivået føles langt lavere, finnes det ambisjoner. Vi må bare se handling nå!

Hver gang jeg har pause, setter jeg meg i telt-området inne på konferanseområdet. Her sitter vi på puter på den tørre bakken og snakker sammen om hva som skjer. Afrika er et kontinent som ikke er forberedt på klimaendringer, og man skulle tro at rike land ville kommet forberedt på ta ansvar og vise politisk vilje innen utslippskutt og tilpasning. Vi snakker om hva vi har opplevd og prøver å forstå hvorfor hjemlandene våre alltid holder så mye tilbake.

 

Innblikk i COP22:

Morsomste øyeblikk:

Da det var avsluttende seremoni og alle land nesten var enige om en beslutning, og delegaten fra Mali sa at han var glad for å akseptere beslutningen, fordi det var bursdagen hans. Den marokkanske COP-presidenten svarte med å få alle tilstede , over tusen delegater og observatører, til å reise seg og synge bursdagssangen for delegaten.

Mest spennende øyeblikk:

Rett etter å ha sunget bursdagssang for Mali og beslutningen landene skulle vedta, ba Bolivia om ordet og sa at de simpelthen ikke kunne godta beslutningen. I minuttene som fulgte ba flere land ba om ordet, og man ante ikke om landene skulle stille seg bak Bolivia eller ikke. Dette var en beslutning man trodde at man var enige om, men Bolivia ville ikke godta den. Klokken nærmet seg tolv fredag kveld, siste kveld. Etter at India stilte seg bak Bolivia, bestemte COP-presidenten at de tre skulle ta fem minutter på gangen. Fem minutter ble fort til en halvtime, og til slutt: Enighet.

Hva skjer nå-øyeblikk:

Polen annonserte at de gjerne vil ha COP24 hos seg (Polen er et klimaskeptisk land)

Hva skjer nå-øyeblikk 2:

Klima- og miljøminister for Norge, Vidar Helgesen, uttalte til media at Trump har preget debattene i Marrakech. Det var litt overraskende, i og med at alle land klart har uttalt at ingen ting kan stoppe den kollektive efforten som er i gang nå og at:

‘”The Marrakech call is loud and clear: nothing can stop global climate action.”

15175497_10154752284196880_1275379118_n

Skrevet av Matilde Clemetsen

 

Leave a Reply