Matutvalget tester kjøtterstatningsprodukter

Matutvalget i Spire har testet kjøtterstatningsprodukter!

Rødbetburger og søtpotet i pitabrød.

Rødbetburger og søtpotet i pitabrød.

I en travel hverdag kan det for mange være utfordrende nok å finne tid til å lage mat til seg og evt familien, spesielt om maten skal lages fra bunnen av. Det er tydelig et økende fokus på vegetarisk mat og kjøttfrie alternativ i dagens samfunn. Årsakene til dette kan være hensyn til miljø, som er et hett tema, dyreetiske årsaker og for noen også av helsemessige grunner. I tråd med dette har matvarekjedene svart på markedsetterspørselen og kommet med flere nye produkter. Vi i matutvalget i Spire har gledet oss over å se denne utviklingen i løpet av høsten, og ble nysgjerrige på å teste ut noen av dem.

Vi var både vegetarianere og kjøttspisere som tok for oss produkter som er ment å skulle erstatte kjøtt i et måltid. Totalt testet vi 6 ulike produkter, og 4 av disse var fra “Oumph!”. To var fra “Pure”-serien Oumph Chunk og Oumph Filét, to var med smakstilsetning i form av saus, Pulled Oumph BBQ og Kebab Spiced.  Dette sier “Oumph!” om sine produkter:

Oumph! er mat fra planteriket, med en helt unik konsistens laget av soya. Det ligner ikke noe annet fra planteriket, men smaker samtidig velkjent. The Pure Oumph! er uten smakstilsetning, kan brukes i et utall antall retter og kommer i tre variasjoner: The Chunk; en uregelmessig filet i litt ulike størrelser, The Strip – skikkelige strimler og The Filet – er filet på ca 40 gram. Du kan steke, koke, grille, fritere eller varme Oumph! over åpen ild. Gjør akkurat som du selv vil!”

Oumph Chunk og Oumph Filét. Så lite fristende ut, som tørre, bleike fiskepinner uten panering. Kan dette virkelig kalles en filét? Sammenlignet med en kyllingfilét holdt ikke Oumph Filéten mål og bitene hadde underlige fasonger. Den bleike fargen og strukturen kunne minne om kylling, men var vesentlig hardere uten å være seige. Smaken på disse to fra Oumph Pure var ganske nøytral, med en litt rar ettersmak. Likevel fine produkter, enkle å tilberede, og som gir mange variasjonsmuligheter. Vi steikte alle produktene i panne siden det er kjapt og enkelt.

Oumph Pulled med bbq-saus hadde god konsistens og kraftig, god bbq-smak. Virket saftigere og mer “kjøtt-aktig” og et supert alternativ til orginal pulled pork. Kan med fordel “dras” i mindre biter for å få sausen godt innblandet.

Oumph Kebab Spiced: Deilig krydder! Smakte som forventet og passet perfekt i pitabrød med salat og dressing.

To andre produkter vi testet, var fra Coop’s merke “Vegetardag”: Burgere av rødbet og Salatterninger, begge laget av erter. Det tenker vi er positivt, for erter er jo ikke like langreist som soya! Dessverre var ikke begge produktene like gode.

Burgerne var saftige med mye smak. Den har fine små terninger av rødbet som gav variasjon i tekstur og lot smaken av rødbeten komme til sin rett. Noen av oss synes den minnet veldig om falafel siden spisskummin var fremtredende i smak og lukt. Kunne vært spennende å prøve tilsvarende burger med andre krydder og/eller urter som basilikum, siden spisskumin ofte er en gjenganger i vegetarmat.


Salatterningene derimot var ikke like gode. Disse skulle visstnok kunne spises kalde, som i en salat.  Så vi smakte på de kalde. Direkte vondt var det! Kunstig ,ubestemmelig smak. Luktet litt som erter, eller ertesuppe gone bad.. Vi varmet de, noe som hjalp litt smaksmessig, men lukten var ikke god. Skal generøs krydring til her for å heve dette produktet til brukbart nivå.

Vi anbefaler ikke Coop’s salatterninger!

Styr unna.

Mye engasjert diskusjon og kreative forslag om retter man kan lage, variasjonsmuligheter og grad av egeninnsats ble med i vurderingen til panelet bestående av matglade og kritiske Spirer. Noen av oss er vegetarianere og noen moderate kjøttspisere. Er det verdt å betale 5 ganger så mye for kjøtterstatningsprodukter til fordel for andre proteinrike matvarer som for eksempel belgvekster som bønner, linser eller kikerter?

Det er viktig å huske at alle disse kjøtterstatningsproduktene er høyprosesserte produkter og ikke nødvendigvis veldig sunne selv om det er vegetar. Konsistensen minner mer om kjøtt, noe som er bra om man er svoren kjøtteter, men næringsmessig kan man like godt spise bønner eller linser.

Pris for de ulike produktene lå rundt 40 til 55 kr.

Vi testet:

– Oumph Pure Filét

– Oumph Pure Chunks

– Oumph Pulled bbq

– Oumph Kebab Spiced

– Rødbet burger

– Salatterninger

 

Vinner av testen: Omph Pulled bbq: Smakte mest som kjøtt og kjentes mest ut som kjøtt.

Leave a Reply