Siste innspurt på Habitat III

Nå nærmer FNs tredje Habitat-konferanse om bosetting og bærekraftig urban utvikling seg slutten og så langt har den fylt oss med enorme mengder inntrykk. Dagene er lange, med et helt enormt program bestående av hundrevis av eventer som foregår om hverandre. Valgmulighetene er derfor store og vanskelige når så mye interessant skjer på en gang!

img_6191

Møtet med den ecuadorianske hovedstaden Quito som ligger 2800 meter over havet omringet av fjell og vulkaner var fylt med en god dose jet-lag og en liten smakebit på høydesyke i form av svimmelhet og en plutselig inntreffende ekstremt dårlig kondis. Byen har et yrende liv med vennlige mennesker, er sterkt trafikkert og i byrommet gjenspeiles utfordringer knyttet særlig til boliger, trafikk og forurensing – overalt er det busser med svarte eksosskyer svevende etter seg som fyller luften idet de raser forbi. Slike utfordringer er nettopp det Habitat III omhandler og dette er dermed et passende bakteppe for konferansen.

Konferansen har vært preget av enorme mengder folk og dessverre en del utfordringer knyttet til logistikk. Køene har på det verste vært flere timer lange for å komme seg inn på konferanseområdet, internett kommer og går og arrangementslokalene er ofte ikke i stand til å huse det antall mennesker som ønsker seg en plass på arrangementene. Sett bort fra dette er konferansen fylt med mer enn 30 000 engasjerte mennesker som kommer sammen for å diskutere, dele erfaringer og lære om hvordan man kan løse utfordringer knyttet til bosetting og urban utvikling. Dette skaper en enormt viktig arena som setter søkelyset på urbane områder som i dag er hjem for mer enn halvparten av verdens befolkning, og som er forventet å huse to tredjedeler av verdens befolkning innen 2050.

Målet for konferansen er å enes om den nye globale handlingsplanen for urban utvikling, den såkalte New Urban Agenda. Representanter fra alle verdens land i form av FN-representanter, nasjonale delegater, borgermestere, privat sektor og sivilt samfunn tar del i konferansen. New Urban Agenda er et rammeverk bestående av store og ambisiøse mål for å utvikle verdens urbane områder til steder «that leave no one behind» og hvor alle vil ha «equal rights to the city». En god plan er derimot verdt lite uten dens gjennomførelse, og grunnet at rammeverket ikke vil være noen bindende avtale er det derfor, på like linje med andre lignende handlingsplaner for utvikling, et kritisk spørsmål om New Urban Agenda vil resultere i en sterk implementering og en positiv retning i urban utvikling de neste 20 årene frem til Habitat IV.

img_6179

Jo flere eventer vi deltar på, jo mer komplekst ser vi at byutvikling er. Det handler om så enormt mye mer enn det man kanskje tradisjonelt tenker på som byutvikling i form av infrastruktur. Byutvikling omfatter alt fra urban helse og utdanning til sikkerhet, tilgang til grønne områder for rekreasjon, forurensing, redusering av naturkatastroferisiko, fattigdom, flyktningstrømmer og matsikkerhet – listen er lang! Med så store mål og ambisjoner på så mange områder kan det derfor være lett å føle en påtrengende pessimisme og tanker om «hvordan i alle dager skal vi få dette til». Heldigvis er det nok av positive og engasjerte mennesker her som har med seg erfaringer som viser at innsats nytter og at positiv utvikling er mulig!

Skrevet av Elisabeth Berglihn

Leave a Reply