Rett fra bonden til folket

Jeg ble nettopp medlem av Ås Kooperativ, og er helt begeistret over hvordan det fungerer. Det tror jeg de fleste som er opptatt av bærekraftig mat også er.

980x-crop-u1635

Som medlem av Kooperativet får man kjøpe ferske, lokale, økologiske eller biodynamiske grønnsaker annenhver uke for en billig penge. Kooperativet kjøper inn råvarer direkte fra bonden på vegne av medlemmene. Dette kutter fordyrende mellomledd som gjør at bonden får en god pris, samtidig som medlemmene får rimeligere priser. I tillegg er det bedre for miljøet, da det blir mindre unødvendig transport, emballasje og matsvinn. Kooperativet er en frivillig organisasjon som er drevet og eid av medlemmene.

Å få en pose med flere kilo grønnsaker av forskjellige slag som du kanskje ikke er vant til å bruke i matlaging fra før av, kan selvsagt by på noen utfordringer. Jeg er ikke kresen når det gjelder grønnsaker, og liker så og si alt. Men allikevel varierer jeg lite. Når jeg er i butikken, vil jeg bare gjøre handelen så kort og enkel som mulig, og rasker med meg de samme trygge matvarene som jeg vet hvordan jeg skal tilberede. Men nå, med kooperativets matposer, blir jeg endelig tvunget ut av gamle vaner, til å tenke litt nytt. Dette kan resultere i mange nye, deilige matretter!

Det er spesielt en grønnsak jeg tidligere har spist lite av, som det dyrkes mye av i Norge og dermed ofte havner i Kooperativets poser. Kål så jeg på som en kjedelig grønnsak. Jeg forbandt den med tradisjonelle matretter som fårikål og kålstuing, og var usikker på hvordan jeg skulle bruke den i mer moderne matretter. Men jeg skjønner nå at jeg har vært uvitende. Kål finnes nemlig i mange sorter og har et stort bruksområde. Den har blitt mer populær igjen de siste årene fordi den er så sunn at den blir betraktet som såkalt “supermat”. Den er spekket med c-vitaminer, fiber og antioksidanter, og er bra for immunforsvaret. I tillegg kan kål beskytte oss både mot kreft, hjerte- og karsykdommer. Det er mange artige varianter av kål som dyrkes i Norge, og man kan få tak i norsk kål hele året. Hodekål og savoykål om høsten, grønnkål og rødkål om vinteren, spisskål og sommerkål om våren; for ikke å snakke om rosenkål, blomkål, broccoli, og knutekål. Hittil har jeg prøvd meg på grønnkålpesto og coleslaw, og tilsatt kål i salater, wok supper og vårruller. Jeg er solgt. Kål skal definitivt bli en større del av kostholdet mitt.

8874610_origJeg gleder meg til å eksperimentere mer med grønnsakene jeg får i Kooperativets poser fremover!

Skrevet av Anniken Fure i Matutvalkget

Leave a Reply