Byggburger på grillen

I løpet av sommeren pleier det å bli en og annen grillkveld. Jeg testet forleden ut oppskriften på byggburger som du finner i Spires kokebok «Grønt bord, grønn jord». Denne burgeren har et lavt økologisk fotavtrykk, og smaker herlig. Oppskriften ble levert av Jane H. Johansen som står bak bloggen www.veganmisjonen.no. Da jeg lagde burgerne erstattet jeg kikkertmel med ertemel, som jeg kjøpte i fjor på studentkooperativet Bua, som ligger på campusområdet til universitet i Ås. Der selger de – når de har – norskproduserte erter både i løsvekt og som mel. Med byggryn som base blir disse burgerne både faste i konsistensen, mettende og man bruker norsk jord. Vinn-vinn-vinn, med andre ord!

spires_kokebok_spreads_Part4-page-002

Oppskrift på byggburger:

Ingredienser:
1 dl tørre hele byggryn
2 selleristenger, hakket
1/3 purre/vårløk, hakket
1 liten gul løk, hakket
3 soltørkede tomater, hakket
½ dl oliven, hakket
3 hvitløksfedd, hakket
2 ss tomatpuré
1½ ss buljongpulver
1 dl kikertmel
½ dl havregryn

Gjør:
Bygggrynen legges helst i vann over natten eller dagen, og kokes så i ca. 40 min i rikelig med vann. Stek selleri, all løk, tomater og oliven i en god dæsj olje over middels varme til det er mykt og gyllent. Sil av vannet fra byggrynene og bland dem med det stekte i en bolle. Tilsett resten av ingrediensene og rør godt, til det blir en seig og sammenhengende farse. Smak deg til hvis det trengs mer salt, eller andre krydder. For burgere av farsen og stek i godt med olje til de er gylne på begge sider. Jeg lagde og stekte burgerne helt klare dagen før jeg skulle på grillkveld, og hadde dem så på grillen til de var gjennomvarme. Jeg bakte mitt eget hamburgerbrød, og spiste burgerne med majones, grønnsaker og salat. Godt! Jeg laget dobbel batch og puttet resten av de ferdigstekte burgene i fryseren, så nå har jeg grillmat til hele sommeren.

Frossne burgere2

Når vi snakker om erter, så vil jeg også gjerne dele  en annen oppskrift, nemlig ertehummus. Hummus er jo tradisjonelt laget med kikkerter, men det går også helt fint å bruke norske, gule erter. Fordi erter og kikkerter ikke smaker det samme, blir smaken på ertehummus selvfølgelig litt annerledes, men veldig god! Både kikkerter og gule erter tilhører belgvekstfamilien. Belgvekster har den spesielle egenskapen at de kan ta nitrogen fra luften som de så tilfører til jorden de vokser i. Alle planter er avhengig av nitrogen for å vokse, og belgvekster hjelper dermed til med å gjøre jorden mer fruktbar. Nitrogenet brukes også av planten til å lage proteiner, så belgvekster er rike på protein.

2016 er utnevnt til FNs internasjonale år for belgvekster, og Spire kommer til å være oppmerksomme dette på flere steder i landet i år. Bare å følge med, med andre ord!

Oppskrift på ertehummus:

I denne oppskriften har jeg ingen direkte mål. Tørre erter som får ligge i vann vokser ganske mye i størrelse, i hvert fall til det dobbelte, så tenk på det når du bestemmer hvor mye erter du tar. Alt det andre tilpasses så etter mengden erter. Smak deg frem. Blir det mer enn du kan spise i løpet av fem-seks dager kan du fryse det ned til en annen gang.

Ingredienser:
Tørre gule erter
Hvitløk
Gul løk
Olivenolje
Sitron
Persille
Eventuelt tahini (sesam-masse)

Gjør:
Legg ertene i vann over natten, eller dagen, gjerne 12 timer. Hell av bløtleggingsvannet og kok dem møre i nytt vann og litt salt, ca. 1 time. Koketiden kan variere litt, så smak deg frem. De siste minuttene kan du gjerne la løk (oppskåret i båter) og hvitløk (hele fedd) koke med ertene. Dette vil gi en mildere og rundere smak på den ferdige hummusen. Hell av kokvannet og ha erter, løk og hvitløk over i en kjøkkenmaskin. En bolle og en stavmikser går også.

Miks de kokte ertene, løk og hvitløk sammen med ganske mye olivenolje, sitronsaft og en god del persille (hvis du liker persille). Det skal bli en jevn masse. Smak deg frem med mer sitronsaft, salt, pepper og kanskje litt chili til du er fornøyd med smaken. Hvis hummusen din er litt for fast og ikke vil mikse seg helt kan du tilsette mer olivenolje, eventuelt litt vann. Eller hvis du bare vil ha en litt tynnere hummus.

Erter

 

Skrevet av Anna Karlsson

Leave a Reply