En guide til å kjøpe etiske klær – med fokus på miljøvennlighet og arbeiderrettigheter

MUD_Outdoor_Voorjaar2015_Origineel_8

Bilde hentet fra Mud jeans sine bloggsider

Det er lett å tenke at jeg, som kun er èn person, neppe har spesielt stor makt eller innflytelse på samfunnet, mennesker eller urettferdighet. Det er også lett å glemme denne urettferdigheten. Når vi går på vår månedlige shoppingrunde, og plukker klær «fordi de er på salg, og koster lite nok til pynte skapet», er det uhyre lett å glemme alle prosessene bak plaggets posisjon i hylla. For det er sjeldent slik at bomullen vokser på den lokale furuen, og den lokale syersken sitter i gyngestolen sin, mens han eller hun produserer klær til hele byen. Heldigvis har denne problemstillingen blitt satt på dagsordenen. Vi har fått innblikk i disse menneskenes liv, i de fattige landene, med alt for dårlig lønn og arbeidsvilkår, og alt for utrygge omgivelser. Vi vet at forbruket vårt tærer på miljøet, at produksjonen er svært vannkrevende, og ikke minst forurensende.

Samtidig er det slik at det er oss, forbrukerne, som har makten til å bestemme hvilke bedrifter vi støtter, og hvilke vi ikke vil legge pengene våre i. Det er oss! Det er vi som bestemmer hvilke kjeder som blir store. Det er vi som kan ta avstand fra dårlige vilkår for arbeidere og det er vi som kan velge å investere i klær som er bra for miljøet. Ofte er det allikevel vanskelig å vite hva man skal se etter i en rettferdig produksjon, og det kan være vanskelig å finne opplysninger om det. Kanskje er mangel på opplysninger et lite hint i seg selv? Det har vært mye fokus på hva kleskjeder gjør feil, og hvilke kjeder som behandler sine ansatte og miljøet verst. Vi i Spire Stavanger har derfor vært i kontakt med tre forskjellige kleskjeder som driver med etisk produksjon på ulike måter. Kleskjedene heter Faire & Square, Mud Jeans og Earthereal, med et mål om å drive etisk produksjon. Felles for disse er blant annet miljøvennlige råvarer, en rettferdig lønn til arbeiderne, og fine arbeidsforhold.

Mud Jeans bruker utelukkende økologisk bomull eller resirkulert bomull i produksjonen sin, som er uten skadelige sprøytemidler for både miljøet og de ansatte. Målet er å endre tekstilindustrien fra å være en miljøsynder til å bli en bransje som tar resursknapphet, arbeideres rettigheter og miljø på alvor. I tillegg satses det på sirkulær økonomi, som er en kontrast til den hverdagslige linære (eller bruk-og-kast) økonomien. Dette innebærer at ressursene som man kunne kastet, og behandlet som avfall, heller kan forbli i økonomien, og bli brukt i en annen form. Mud Jeans har derfor klær med resirkulert denim. I praksis kommer dette fram i panten på jeans. Levere du inn en gammel jeans, så får du 200kr i avslag på den neste buksen. Denne buksen du leverer inn blir enten renset og vasket, og solgt som en vintage modell, eller, om den er for slitt, blir den sendt til gjenvinning. Da prosessen fra bomull til stoff krever mye vann og fururensing, vil denne sirkulære økonomien gagne miljøet. Bøndene og fabrikkene er dessuten tilsluttet fairtrade og BCI organisasjoner, som sørger for en rettferdig lønn og gode arbeidsvilkår.

editing-samples-30

Bilde hentet fra Mud jeans sin nettbutikk

Earthereal er uvurderlige på åpenhet. På nettsiden deres finner man informasjon om hvert ledd, fra råvarene, til fabrikken, til arbeidsforholdene. Dette er fint for oss forbrukere, da vi vet hva vi legger pengene våres i. Earthereal bruker også 100%  økologisk bomull, med både fairtrade og GOTS sertifiseringer. De ansatte får en lønn langt over minstelønn, fine arbeidsvilkår og fagorganisasjoner man kan slutte seg til. I tillegg tilbyr de lønnet ferie, pensjon og eget fond for støtte til utdanning. Dette er bare et fåtall av informasjon om arbeidsvilkårene for de ansatte på RCM-fabrikken. Visste du forresten at fabrikken tilbyr transport og sponset kantineordninger for de ansatte? På fabrikken er det også en årlig HMS-sjekk, for å kontrollere at forholdene er så gode som nevnt. Miljøtiltakene skal det heller ikke stå på. All spillvann blir renset, før det tømmes, og avkappende klesstubber blir gjenbrukt til resirkulert papir.

dame-c-elephant

Bilde hentet fra Earthreals nettbutikk

 

Faire & Square er et ny oppstartet klesmerke, startet opp gjennom  bidra. no, som bruker miljøvennlig bambusviskose, med antakeligvis noe økologisk bomull. Noe som skiller Faire & Square fra de andre, er at det er de selv som reiste ned til Kina, for å starte en fabrikk. Her har de full kontroll, med det fulle ansvaret, og med evnen til å kunne kontrollere arbeidsforholdene.Dette skaper troverdighet, da de ikke kan fraskrive seg noe ansvar.De har også et langsiktig mål om å benytte seg av fornybar energi, ha lavest mulig ressursforbruk, og opprettholde et CO2 regnskap. Målet deres er å gå i minus på Co2. Eierene, i motsetning til de fleste av kleskjedene vi kjenner til, tar ikke overskuddet i egne lommer, men bruker det til å forbedre produktene, og kunne sette flere mennesker i arbeid. De ansatte får en respektabel lønn å leve av, de utelukker overtid over arbeidsdagen på 8 timer, og er sikret pensjon og forsikring. I tillegg får de alltid fri i helgene. Arbeidsbetingelsene gjelder alle alle ledd i produksjonen, og lokalene er ikke plassert i sentrale strøk, men i områder hvor arbeiderne  bor, så veien fra og til ikke skal være så lang.

Der har du det, det finnes jammen løsninger. Du finner nok flere merker som setter mennesker og miljø i fokus i produksjonen, men enten det gjelder klær, krukker, eller disse små fin-sydde fingerdukkene, så oppfordrer vi alle til å spørre: Spør om arbeidsvilkår. Spør om lønn. Spør om fordeling av inntekter, og spør om hvordan kjeden ivaretar miljøet. Og blir du ikke helt overbevist av svaret, så har det vist seg at masing og engasjement blant forbrukere lønner seg. Dessuten vet vi jo at det finnes bærekraftige kjeder, så kanskje det ikke hadde vært så dumt å putte pengene i klær (og generelt ting), som vi vet er gode for oss, og andre.

Tekst skrevet av Jeanette Goa

Les mer om merkene her:

http://www.mudjeans.no

https://www.earthereal.no

https://www.facebook.com/Fair-Square-1442396279389938/

Sjekk også ut Ledertråd som blogger om bærekraftige klær: https://ledetraaad.wordpress.com

Leave a Reply