Miljøvennlig ferie med interrail

IMG_20160531_220827

Togturer betyr også vakre landskap og fine solnedganger. Bilde tatt av Mari Aas

Mange av oss velger allerede miljøvennlige alternativer i hverdagen, som å resirkulere, sykle i stedet for å kjøre bil, eller fikse det som blir ødelagt i stedet for å kjøpe helt nytt. Dette er flotte valg å ta, men mange tenker ikke på at det å reise med fly gjør at man likevel får et skyhøyt økologisk fotavtrykk.

Dette gjelder meg også. Jeg har to store lidenskaper i livet: jobbe for en rettferdig og bærekraftig verden, og å reise. Det er enkelt å se at disse to lidenskapene kommer i konflikt. Men det betyr ikke at jeg må ofre en av de, jeg må bare reise annderledes. Her finnes det mange alternativer. I år valgte jeg å reise på interrail – og det er det beste valget jeg noen sinne har tatt. Jeg har nå kommet halvveis på turen (les: har jeg virkelig reist så lenge?) og jeg har allerede opplevd mye.

DSC_0210

Interrailbilletten fylles ut i løpet av turen. Bilde tatt av Mari Aas

Først, for dere som ikke vet hva interrail er, la meg gi dere en liten introduksjon. Interrail er en togbillett som gjør at du kan sette deg på hvilket som helst tog i nesten hvilket som helst europeisk land (med noen unntak i øst-Europa, Russland og Ukraina). Togbilletten varer i en måned, men antall land og varighet kan man også velge. Min månedsbillett kostet meg rundt 4500 kr.

Det jeg liker med interrail er fleksibiliteten. Du kan hoppe på hvilket som helst tog du vil – når du føler for det. Vi planla en rute på forhånd, med forbehold om at den skulle være fleksibel. Så langt har vi fulgt ruten vår, men jeg anbefaler å se an hvor mange netter man vil bli et sted, etter at man ankommer stedet. Det er lurt å hvertfall sove to netter på ett sted, ettersom det å bytte hosteller og bære rundt på tunge sekker overalt kan bli slitsomt i lengden – spesielt som for eksempel i Budapest på en 30-gradersdag.

Togturene tar lang tid, men de er langt fra kjedelige. Det blir en del av oppevelsen å være på reise. Jeg er på toget fra Stuttgart til Zürich akkurat nå, og vi kjørte akkurat forbi Rhinfallet. Vi får se så utrolig mye vakkert landskap på veien, og det er mye mer spennende enn å bare se ett sted eller en by. Vi spiller spill, sover, lese bøker, strikker og hører på musikk – tiden på toget går fort. Hittill har vi vært innom Berlin, Praha, Budapest (som hittill har vært mest spennende) Stuttgart,  og nå kjører vi altså gjennom Sveits, hvor vi planlegger å gå på fjellturer.

Rhinenfallet. Bilde tatt av Mari Aas

 

Her er noen tips til interrailreisen:

1. Drikk vann fra springen i stedet for å kjøpe plastflasker. Selv om vannet noen ganger smaker vondt i de store byene, går det fint å drikke vann fra springen de fleste steder.

2. Pass deg for aircondition på tog, kulden kan gjøre deg syk når du sover.

3. Hosteller er flott – du sover billig og møter flere likesinnede backpackere.

4. Bli med på gratis guidede turer rundt om i byene. Plutselig får man sett mye på kort tid.

5. Det er gøy å reise med noen, men man kommer også til å krangle litt.

6. Sveits er ikke en del av EU, så det er enda dyrere å bruke en norsk telefon der.

7. Pass på å bruke solkrem.

8. Ta med regnjakke! Være kan endre seg raskt.

9. Pakk med så lite som mulig, husk at du skal bære alt sammen.

10. Ikke stress. Hvis du mister et tog, kommer det alltids et til. Og man finner alltid et hostell hvis det er krise.

FB_IMG_1465824025668

Bilde tatt av Mari Aas

Tekst av Mari Aas

Leave a Reply