Zero waste

Blant 70-tallslamper, elger i solnedgang og nysgjerrige folk ble det grønne budskapet spredt: Zero waste. Mange hadde møtt opp på Coffee Annan i Trondheim for å høre Kristine Ullaland snakke om Zero waste. Strekk ut en hånd til alle som vil bidra, sier hun. Kan vi redde verden, lurer vi.

«Zero waste er ekstremisme», tenkte Ullaland i begynnelsen. Nå har hun alt søppelet hun har produsert så langt dette året i et syltetøyglass.

Mange møtt opp på Coffee Annan i Trondheim for å høre Kristine Ullaland snakke om Zero waste.

Mange møtt opp på Coffee Annan i Trondheim for å høre Kristine Ullaland snakke om Zero waste.

Zero Waste er en helhetstankegang. Tankesettet er et skifte fra det lineære forbruksmønsteret (som går fra produksjon til søppel) til sirkulær. Fra død til liv. Ingen ting skal ligge igjen å forurense den ene jordkloden vi alle er en del av. De fem R-ene som er selve skjelettet i Zero waste er Refuse-Reduce-Reuse-Recycle-Rot. «Refuse» er å si nei til det man ikke trenger. «Reduce» står for å redusere mengden produkter og materialistiske ting. Mange ting gir også mer rot, som fører til at man bruker med tid på å rydde presiseres Ullaland. Om man har mindre ting kan man heller bruke tiden på andre ting. «Reuse» og «Recycle» står for å bruke ting om igjen istedenfor å kaste det, og «Rot» står for å kompostere. Kompostere er en fin måte å bruke matavfallet på istedenfor at det brennes i et forbrenningsanlegg.

Tips til å redusere søppelmengden er bl.a. å kutte ut emballasje, lager produkter som deodorant og tannkrem selv, bruker det man finner ute, kjøper løs vekt og innrede med brukte møbler.

«Folk tenker ofte at de må gå «all in», ellers er det ikke verdt det» sa Ullaland, men forteller at det også er bra å starte i det små og ta steg for steg. Litt er bedre enn ingenting, samtidig kan man inspirere andre. Ullaland fortalte videre hvor skremmende hun synes det er at folk ikke tror de kan skape en endring. Vær bevist både over din sosiale- og din forbrukerkraft. Faktisk er det sånn at du ikke kan gå en dag uten å påvirke verden rundt deg, fortalte hun.

Ullaland er også personen bak bloggen «grønare kvardag» som gir informasjon om hvordan man enkelt kan få en grønnere livsstil. Bør sjekkes ut!

Skrevet av Anja Bache-Wiig Solberg og Hilde Alida Hammer, bilder av Anja Bache-Wiig Solberg, Spire Trondheim

Leave a Reply