En Vegetarisk Påske

I påsken er det hyggelig med litt ekstra god mat. Også hvis man er vegetarianer eller ønsker å spise mer bærekraftig. Det å skulle kutte ut eller redusere kjøttforbruket sitt kan være krevende, spesielt i høytider og sammen med familie uten samme intensjoner.

I år skulle jeg feire påsken sammen med svigers, hvor både jeg og min svigersøster er vegetarianere. I påsken er det mange felles frokoster og det er godt med noe man ikke pleier å ha på brødskiva. Før avreise bestemte jeg meg for å lage bønne- og linsepostei fra Spire’s kokebok til å ta med opp på fjellet.

Ingredienser til å lage bønne- og linsepostei fra SPRIE's kokebok

Ingredienser til å lage bønne- og linsepostei fra SPRIE’s kokebok

Sammen med bønne- og linseposteien hadde vi egg til frokost et par dager. Min svigersøster hadde hørt at det gikk an å lage eggerøre inni egget uten å ødelegge skallet. Dette synes vi hørtes morsomt ut, og på påskemorgen stod vi alle med hver vår sokk og snurra egg til vi ikke hadde krefter igjen. Etter koking av eggene, ble resultatet at vi hadde fått til to helt gule egg. Dette var en morsom påskeaktivitet som fikk hele familien til å sette ekstra stor pris på frokosten denne morgenen.

Bønne- og linsepostei på frokostbordet. Legg merke til det helt gule egget!

Bønne- og linsepostei på frokostbordet. Legg merke til det helt gule egget!

En kjøttløs påske med familien krever litt ekstra planlegging og koordinering. I god tid før påske laget vi sammen en ukes-meny med en middagsvariant med og uten kjøtt til hver dag.

Onsdag: Vegetarlasagne med salat, hvor kjøttdeigen ble servert ved siden av til de som ville ha.
Skjærtorsdag: Crispy duck med rispannekaker og grønnsaker. Her hadde veggisene «kebabbiter» fra frysedisken i stedet for and i rispannekakene.
Langfredag: Hjemmelaget pizza med en stor salat og god dressing. Her hadde vi serrano-skinke som kunne legges på toppen etter steking
Påskeaften: Lammestek med poteter & grønnsaker hvor lam kunne byttes ut med nøttestek for veggisene.

Nøttestek og lammestek på bordet på påskeaften.

Nøttestek og lammestek på bordet på påskeaften.

Søndag hadde vi taco med masse grønnsaker og to forskjellige «kjøttdeigvarianer»: en med veggisfarse & kidneybønner og en med kjøttdeig. Mandag var det thai-suppe med torsk som vi alle prøvde oss på.

I påsken bugner det av mat, og i alle fall vi hadde masse rester igjen når det hele var over. Da det var tid for å reise nedover var en viktig aktivitet å ta vare på all maten som var igjen. Noe kunne fryses og bli igjen på hytta, annet ble fordelt mellom husstandene og tatt med tilbake.

Mat som ble tatt med hjem etter påske:

  • Lam og veggis-kebabbiter
  • Salat og rømme fra taco’n (kjøttdeigen kunne vi fryse)
  • Egg, melk, litt rømme, diverse osterester
  • Frukt og grønt fra grønnsaksskuffen, spesielt mye appelsiner

De første arbeidsdagene etter påske var det naturlig å ha restemiddager hvor vi prøvde å spise opp så mye mat som mulig. Tirsdagen etter påske laget vi derfor pitabrød med salat og reste-rømmedressing. Til ble det lam til samboeren og kebab-biter til meg. Onsdag laget vi pannekaker fylt med restene fra grønnsaksskuffen i en kremet ostesaus. Hjemme har vi også en juicemaskin som vi puttet alle appelsinene oppi, samt en halv agurk, en pære og en lime.

Rester av frukt og grønnsaker kan bli en deilig juice hvis man har juicemaskin!

Rester av frukt og grønnsaker kan bli en deilig juice hvis man har juicemaskin!

Tekst og bilder av Caroline Berntsen, Matutvalget

Leave a Reply