Matprisen 2015

5. november gikk Matprisen 2015 av stabelen på Kunstnernes hus i Oslo. Spire var nominert i kategorien Forskningsformidling sammen med Forskningsdagene og journalist i Nationen, Kari Gåsvatn. Forskningsdagene stakk av med den gjeve prisen, gratulerer så mye!

En stolt gjeng fra Matutvalget hadde møtt spent opp på Kunstnernes hus denne kjølige novemberkvelden. Der  fikk vi servert god mat og drikke, ikke minst en intimkonsert med Bård Watn.

Flinke spirer i matutvalget

Flinke spirer i matutvalget

Alle de nominerte var tilstede for prisutdelingen. Listen over nominerte viser at det finnes et stort antall engasjerte folk som jobber for bærekraftig mat, både i liten og stor skala. Matprisen gir oppmerksomhet til mange typer initiativ, og kan gå til bonden, så vel som kokken i et stort eller lite foretak. Prisen kan gis til både offentlige og private bedrifter og organisasjoner.

I år var det Ernæringsbarnehagene AS som stakk av med prisen for årets virksomhet. Vi tok en prat med mennene som driver barnehagene. De kunne fortelle oss at alle måltidene gjennom hele barnehagedagen kun består av økologiske råvarer, og at barna lærer om hvor maten kommer fra. I disse barnehagene lærer de å telle ved hjelp av grønnsaker. Slik er mat og råvarer inkludert i alle situasjoner i barnehagen. Slik danner mat rammen for all drift i barnehagen.

Da kvelden gikk mot slutten kunne vi sikre  råvarer til helgens middag. Ved utgangen stod det nemlig flere trillebårer lastet med grønnsaker og frukt. Vi fikk med oss gulrøtter, kål,jordskokk og epler. På vei ut fra Kunstnernes hus møtte vi Trond V. Lund, meieribestyrer ved Rørosmeieriet. Vi fortalte ham at vi Rørosyoghurten for lengst har falt i smak, og at ekte Rørossmør er som gullet på toppen av brødskiven. Trond ønsket oss hjertelig velkommen til Røros hvor han fristet med smaksprøve på det vi kan kalle en ”yoghurthemmelighet”.

En viktig sideeffekt ved Matprisen er at det åpnes opp rom for å komme i kontakt med andre mennesker som jobber for å fremme bærekraftig matproduksjon, da på hver sin måte. Som miljø- og utviklingsorganisasjon jobber vi for å inspirere folk til å ta bærekraftige matvalg, basert på norske råvarer og ressurser, men også valg tatt i viten om de strukturelle forholdene som påvirker hvilke matsystemer vi har i dag, lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Bilde 1

Årets inspirator: Andreas Viestad
Årets utfordring: Nortura
Årets enkeltvirksomhet: Ekorn-Jensen Kafé
Årets arrangement: Holmenkollen skifestival
Årets virksomhet med felles styringssystem: Ernæringsbarnehagene AS

Tekst av Charlotte Andersen og Charlotte Lilleby Kildal, Matutvalget i Spire.
Bilder av Mari Gjengedal, Leder i Spire

Leave a Reply