Heia oss!

Når man diskuterer hva som må gjøres for å forbedre matsituasjonen i verden er det mange aspekter som skal tas hensyn til. Det må være mest mulig miljøvennlig, det må ikke være slaver som produserer hverken innsatsfaktorene eller maten, det må sørge for matsikkerhet i hele verden, det må sikre norske jobber, dyra skal ha et godt liv og det skal helst være økologisk OG billig. Men går det i det hele tatt å kombinere alle disse faktorene?

I følge Michael Mosley og den forskningen han har gjort er storskala kjøttproduksjon, både for kylling og kyr, det mest miljøvennlige med tanke på utslipp av miljøgasser[1]. Samtidig sier en av forskerne i The Truth About Meat (Michael Mosleys dokumentar) at et annet aspekt på «miljøvennlig» er lavt fotavtrykk, og da kommer økologisk og tradisjonell dyreproduksjon best ut.

Dette alternativet er også ifølge dokumentaren The Worlds Best Diet[2] den sunneste – Island kom på topp på grunn av mye ferske grønnsaker, mye rugbrød, nesten ikke rødt kjøtt og det kjøttet de spiste var foret opp på gress. Utrolige mengder fisk og lite melkeprodukter. Målet med dokumentaren er å finne de sunneste menneskene i verden, basert på kosthold og helse, og spørre om det er mulig å lære noe av dem? Baser på de cirka 10 øverste landene er hovedpoengene i et sunt kosthold ferske grønnsaker, lite rødt kjøtt, frittgående fjærkre og fisk.

Heldigvis er også dette deler av konklusjonen til rapporten UNCTAD publiserte for snart to år siden. Trade and environment review 2013 – Wake Up Before it is Too Late[3] konkluderer med at om vi skal klare å brødfø generasjonsboomen som kommer de neste 30 årene uten å ødelegge planeten vår og sikre nok mat til alle sammen, er det eneste alternativet vi har å begynne å dyrke mat på gammelmåten. Frittgående kyr og høner: dyr som beiter på det naturlige landskapet i nærheten og som flytter beite i løpet av året. Grønnsaker som ikke blir neddynget i kjemikaler, og fisk som får svømme fritt og spise den maten som er naturlig for dem.

Heldigvis er vår generasjon på god vei hit allerede. Over hele (den vestlige i alle fall) verden er vegan- og vegetarlivsstiler er blitt mer og mer populære, markeder som Bondens Market er mere folksomme for hver gang de arrangeres, etterspørselen etter økologiske grønnsaker eller grønnsaker som ikke er pakket i plast øker i butikkene og folk dyrker mer og mer mat selv. Her i Trondheims-regionen har vi fått til Kneiken Felleshage, Folkekjøkkenet som serverer dumpster divet mat blir mer og mer kjent, og vi har nettopp fått gratismat-kjøleskapet Arne Junior på Dragvoll.

Kneiken Felleshage - Dugnad 09. mai 2015

Kneiken Felleshage – Dugnad 09. mai 2015

I tillegg til dette ble det overigår (18. mai) opprettet en gruppe for studenter som vil ha studenthage, og noen av arkitektene ved 3. klasse på NTNU leverte til jul en oppgave hvor hageparseller på taket var måten å utnytte byrommene på.

Parsellhager i byene blir mer og mer poppis, i Stockholm er det nå 40 års ventetid på å få kolonihage i den største kolonihagebyen[4], og kolonihagene i Oslo har vel også ganske lang ventetid. Den sameiegården som mine foreldre var med i for noen år siden har nå lang venteliste for å få plass. Da de søkte for en fem-seks år siden fikk de plass nesten med en gang. Og for noen uker siden var det en reportasje om andelslandbruk i DN[5], som også øker kraftig i popularitet og etterspørsel – over hele landet!

Det jeg vil si er at vi gjør noe riktig, vi beveger oss i riktig retning og vi får faktisk med oss en hel haug med mennesker på slep. Stå på folkens, denne kampen nytter det å kjempe!

Selv har jeg bestemt meg for å «donere livet mitt» til å forbedre matproduksjonen i verden.

«Dedikere livet, Selma»
«Ja»
«Donere er å gi bort»
«Jeg føler det er omtrent det samme»
Ikke naken – 2004

skrevet av Amalie Skau Jakobsen

[1] http://www.thefoodcoach.com.au/blog/default.asp?ArticleID=1611
[2] http://tv.nrk.no/serie/verdens-sunneste-matfat/KOID27001714/sesong-1/episode-1
[3] unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditcted2012d3_en.pdf og http://www.theguardian.com/global-development/2013/sep/18/food-crisis-un-governments
[4] http://www.norwegian.com/magazine/features/2015/05/the-secret-garden-club
[5] http://www.dn.no/magasinet/2015/04/24/2133/Landbruk/-folk-str-i-k-for-dette

Leave a Reply