Planetens funksjon

Hei, velkommen. Her på planeten finner du vann, stein, planter og dyr. Bruk, kast, ødelegg og manipuler hva du vil til hva enn du måtte ønske uten å tenke på konsekvenser…

Sånn ser det ut for meg. At vår eneste agenda på denne planeten er å bruke mest mulig akkurat nå, uten en eneste tanke om vår felles fremtid. Hvis dette fortsetter kan vi risikere å ende opp som sivilisasjonen på Påskeøya gjorde. Der alle trærne ble hugget for å tilfredsstille diverse behov, og som resulterte i at øyen ble ubeboelig. Det samme scenarioet er i ferd med å skje globalt. Vi tar ingen hensyn til morgendagens generasjon da vi heller prioriterer å bygge ett nytt hus, kjøpe en ny bil eller telefon. Vi er på det stadiet at vi bruker ufattelig mye mer av planetens ressurser enn det som blir erstattet. Overforbruk av fossilt brensel, plastikk forsøpling i alle verdens økosystemer, overfisking, ekstrem bruk av kunstgjødsel, hensynsløs hugging av skoger, nedbygging av matjord og utryddelse av arter hver eneste dag er bare noen eksempler på vårt katastrofale system.

I motsetning til denne allmenne oppfatning om at planetens eneste funksjon er å være en utømmelig kilde med ressurser for menneske, burde Jorden anses som en pustende og levende organisme. Jorden er selvregulerende og jobber iherdig for å opprettholde ett godt, stabilt klima. Våre handlinger påvirker denne balansen ved at vi hindrer de naturlige funksjonene fra å utøve de prosessene som er vitale for et godt klima på planeten. For eksempel er det millioner av år siden det var tilsvarende mengder CO2 i atmosfæren. Planeten vår, Jorden, Moder Jord, har balansert klimaet til å være perfekt for alle individer som er her nå, er det ikke da respektløst å ødelegge det?

Planeten vår Spire klima Ås

Bilde: JD Hancock

Vårt forbruk av planeten er for øyeblikket altså ikke forenelig med en tankegang om at Jorden er ett sammenhengende system. Bruker vi mer enn det som blir regenerert vil vi få mindre og mindre å rutte med. Dette er som å alltid leve på kreditt, du får stadig en høyere gjeld som blir vanskeligere og vanskeligere å tilbakebetale.

Vi må leve på en måte som retter seg etter et kretsløp av energi og ressurser. Skape et system som resirkulerer alt, lager varer som holder i mange år og som faktisk bryr seg om det økologiske avtrykket vi setter. Vi må nesten spørre oss selv om vi vil at våre barnebarn skal lære om vår tid som den gang alt gikk galt eller da vi forandret kurs mot det bedre.

Jeg ser at vi står ovenfor dette famøse veiskillet, enten tillater vi at systemet kjører menneskehet til grunne eller så forandrer vi systemet vårt til ett som på en bærekraftig måte forvalter planeten til det beste for oss alle. Det er opp til oss, deg og meg, å føre denne planeten mot en bedre fremtid.

Ha en god og bærekraftig dag

Skrevet av: Jonathan Grevstad Lindholt

 

Leave a Reply