Annas vårlige neslesuppe

Det spirer overalt. I løpet av helgen ble hele Oslo grønt. Det er alltid magiske dager, de første ordentlige vårdagene når trærne har akkurat den magiske lysegrønne fargen som bare helt ferske, spede blader kan gi. Kanskje har man litt eksamensangst og slik, men det er vanskelig å være i dårlig humør når solen skinner slik den gjør disse dagene. Og går man ut i skogene vil man snart eller allerede nå finne spiselige ting som vokser og gror.

Brennesler er et upopulært ugress for mange, men også en super matvekst. De første spede neslene har akkurat begynt å komme, så gi dere ut med en gang og plukke en gjeng. Er du hardcore kjører du uten hansker, de første små er ikke så ille. Her kommer en oppskrift på en klassisk neslesuppe, inspirert av en gammel oppskrift fra den svenske «Moderna store kokeboken» (fra 1974).

1 ½ – 2 liter spede brennesler

1 spiseskje smør

2 spiseskjeer hvete- eller speltmel

1 ¼ liter buljong (og/eller kokevann fra neslene)

Salt, hvitpepper og kjørvel

Rens og skyll neslene godt. Koke dem i saltet vann ca. 10 min, sil av kokevannet men ta vare på det. Hakk opp de kokte neslene (nå svir det ikke lenger å ta på dem). Smelt smøret sammen med melet, spe med kokevannet fra neslene, eventuelt blandet ut med buljong hvis det ikke er nok. La koke noen minutter og tilsett så de hakkede neslene. Kok noen minutter til. Miks med stavmikser. Smak til med salt, pepper og kjørvel. Server med kokt egg.

Spire neslesuppe oppskrift

 

Neslesuppe oppskrift Spire

Hvis du finner mye nesler kan du tørke og bruke resten som urtete, alene eller blandet med andre urter og blader. Brennesle er rike på både jern og c-vitamin så det blir en fin kickstart etter en lang vinter. Husk bare å ikke plukke nesler ved siden av en hardt trafikkert vei eller nesler som vokser på en gjødselstakk. De kan akkumulere vel mye nitrat.

Skrevet av: Anna Karlsson, Matutvalget i Spire

Bilde 3

 

Leave a Reply