Å sprenge vår tids tungtvann

Tirsdag 20 februar braket det løs på Kvarteret i Bergen: endelig var det folkefest! Fokuset var satt på opprettelsen av et #framtidsombud – Spires viktige og store satsning!

Ordstyrer Kiki Kleiven ledet oss gjennom en kveld fylt av gode appeller, feststemt musikk og dønn alvor.

Violet Hill

Violet Hill var først ut på scenen

maylenrusti

Maylen Rusti

Violet Hill var første band på scenen i Teglverket, og så snart Askøy-guttene spilte de første tonene begynte konsertlokalet å fylles. Maylen Rusti overtok stafettpinnen, og slitne studenter satt seg foran scenen og vagget med til den stemningsfulle musikken. Siste band ut var Gatas Parlament. Mange hadde ventet på dette, og i lokalet hadde det lenge summet av stemmer som hvisket ”når kommer Gatas?”. De to parlamentariske medlemmene Elling og Jester fikk publikum til å synge med, skrike BERGEN av full hals, og å danse: både foran og oppe på scenen.

gatas1

Gatas parlament fikk stemningen opp i Teglverket

gatas2

Det er vel ikke til å stikke under en stol at svært mange møtte opp for å få med seg tre fantastiske konserter. Men mellom de musikalske innslagene ble det holdt mange gode appeller, og artistene måtte dele oppmerksomheten med mange gode talere.

En av dem som troppet opp i kjelleren på kvarteret og stilte seg foran festklare studenter med øl i hendene og snus i overleppa var biskop Halvor Nordhaug.

Biskopen talte om dagens kamp for klimaet, og sammenliknet denne kampen med kampen for tungtvannet, et tema mange er opptatte av etter NRKs serie kalt nettopp ”Kampen for tungtvannet”. Serien handler om da norske soldater under andre verdenskrig risikerte livet for å bryte seg inn i den tyskokkuperte tungtvannfabrikken på Rjukan og sprengte tungtvannet som tyskerne og Heisenberg trengte for å utvikle en atombombe. Et modig valg, som trolig formet fremtiden. På samme måte mente Biskop Nordhaug at ungdommen i dag må være modige og ta et tøft valg. Ungdommen må ta ansvaret for klimaet.

folkefest

Spireteamet på selveste folkefest-dagen – på plass i Bergen!

Ved å arrangere folkefesten i Bergen var det dette vi prøvde på: vi vil sprenge vår tids tungtvann. Vi vil vise at en annen fremtid er mulig.

Vår tids tyskere er dem som ikke tar klimaproblemene på alvor. Vår tids sprengning av tungtvann er opprettelsen av Fremtidsombudet. Bli med i ”gutta på skauen” du óg!

Skrevet av: Marikken Wathne, leder i Spire Bergen

 

Leave a Reply