Soyaopplevelser i Argentina

Langt unna spirene som planlegger soyakampanjen så jeg svære maskiner rulle over stumper av vinterens kornavling. Det var i desember, og nabobonden sådde soya med en supermaskin som skjærer et spor i jordoverflaten, slipper frøene pent nedi og dekker over dem med jord. Jeg var i Argentina, litt nord for Buenos Aires i provinsen Santa Fé, et av Argentinas mest ekstensive jordbruksområder. I august var jeg med Spire til Mato Grosso i Brasil som tolk for feltarbeidet før soyakampanjen. Her i Argentina var jeg mer en modifisert (men interessert!) tilskuer ettersom jeg var på besøk hos kjæresten min. Vi bodde i en by som har gjort seg rik på storproduksjon og gunstige forhold for soya er esset i ermet. Utviklingen i Santa Fé er på mange måter en parallell historie til den i Mato Grosso. Store områder har blitt ryddet til plantasjer, små og mellomstore bønder er presset ut og produksjonen er mildt sagt industriell. En av de største importørene er China, men Argententina forer også europeiske produksjonsdyr. De aller fleste produsenter i Brasil og Argentina dyrker GMO-soya, og det er så utbredt her at kjæresten min var overrasket over at Norge kan importere GMO-fri soya fra Brasil i et så stort kvantum. Kanskje er avlingene til selskapet Denofa vi importer fra et av få unntak?

Spire feltarbeid kampanje soya import brasil Spire feltarbeid kampanje soya import brasil

Jeg vifter med hånda og hilser på de to som sitter oppi i den moderne ”cockpiten.” Far og sønn hilser vennlig tilbake. De bryr seg visst ikke om at jeg knipser noen bilder og er nok stolte over å vise fram den potente maskinen og de nysådde jordene.

Tidligere i høst kom jeg i snakk med storbonde på bussen. Vi så utover åkrene som fortsatt var dekket med hvete. Jeg spurte om det dyrkes forskjellige sorter av kornet. ”Ja, det er forskjellige merker,” svarte han vennlig. ”Merker?” spurte jeg og ante at vi hadde fortstått spørsmålet mitt forskjellig. ”Ja, de selger forskjellige merker.” Jeg klarer ikke å dy meg og spør igjen ”jordbruksselskapene selger en sort hvete i forskjellige genkombinasjoner?” Han ser rart på meg, men bekrefter. I kontektsten hans var svaret helt naturlig for det er sånn han forholdt seg til mangfold av korn. For meg var det likevel en vekke; ikke bare at varieteten av korn er begrenset til GMO-teknologi, men ikke minst at bonden selv referer til selskapene som distributør. Hvor ble det av bøndene som selv lagret og avlet korn?

Spire feltarbeid kampanje soya import brasil

I byen Cordoba er motstanden mot Monsanto tydelig i gatebildet.

Tross stor aksept for Argentina, er et produksjonsskifte fjernt i sikte. Noen mener at nok er nok. I byen Cordoba i naboprovinsen pryder anti-Monsanto grafitti alle gatehjørner. Monsanto dreper. Monsanto ut av Latin-Amerika. Monsanto gå hjem. Også på jordbruksfakultetet i Santa Fé skjer det ting. På fakultetet der det kun undervises i konvensjonell produksjon har en gruppe studenter startet opp en studiegruppe med støtte fra et knippe professorer. Der ser de på alternative produksjonsmetoder og det begeistrer. Kanskje vil framtidens studenter ved universitetet i soyaparadiset lære mer om miljøhensyn og matsikkerhet i landbruket? Det er isåfall små, men viktige skritt for å utdanne flere agronomer som tenker bærekraft.

Spire feltarbeid kampanje soya import brasil

Det har blitt kveld. Etter en lang dag på jobb har bonden slått sammen ”armene” på maskinen og forlater det gigantiske flate jordet. Er han heldig høster han en rik soyavling i mars.

Spire feltarbeid kampanje soya import brasil

Tekst og bilder: Aurora Mæhle Førland

Leave a Reply