(K)Limabloggen

Jeg ankom Lima torsdag morgen, meget preget av lite søvn det siste døgnet. I ett forsøk på å kLimatilpasse meg valgte jeg å dra på sightseeing istedenfor å sove. Ettersom Are ikke har kommet ennå må jeg navigere denne byen alene. Det viste seg å bli en utfordring ettersom de aller fleste kun snakker spansk, og jeg glemte å følge med i spansktimene. Dette førte til at jeg spiste mat jeg ikke vet hva var, tok taxi steder jeg ikke visst hvor var, og betalte sikkert alt for mye for det meste. Dagen ble avsluttet i solnedgang på stranden før jeg tok nok en taxitur der jeg ikke klarte å fortelle hvor jeg skulle, på tross av at jeg hadde adressen til leiligheten jeg bor i. Det endte med at taxisjåføren ringte etter navigasjonshjelp og presterte å krasje behagelig inn i taxien foran. Det ende heldigvis godt for alle, det er visst vanlig med ett par uhell her ettersom ett par «pardon senior» var unnskyldning nok.

Det var en fin dag med mange inntrykk og opplevelser. I morgen skal jeg på ungdomskonferanse for å bli enda mer spent på COP.

Spire i Lima på COP

Klima forklart på Convergence Space

COY – Conference of youth

Dag 1.
Ungdomskonferansen COY blir arrangert for tiende gang i år. Den blir holdt i forkant av COP, og er en unik mulighet for ungdom fra hele verden til å samles for å dele meninger og erfaringer. Jeg dro til COY fordi jeg ikke har vært med på noe lignende før, og så det som en perfekt oppladning til den store konferansen.

Ettersom min kompanjong, Are, landet i Lima en dag etter meg ble jeg pent nødt til å dra alene på COY. Det var en utfordring jeg tok på strak arm. Jeg fikk skyss ett stykke på veien av min nye peruvianske venn og gikk videre gjennom den kaotikse morgentraffikken til jeg kom frem til landbruksuniversitet i Lima der konferansen blir avholdt. Der ble jeg møtt av flere hundre entusisastiske ungdommer, alle klare for å samarbeide for en bærekraftig verden.

Spire i Lima på COP

Fra Norge deltar NU og Spire i tekstforhandlinger om mitigation i en deklarasjon fra COY adressert til COP

Fire timer inn i konferansen begynner jeg å innse hvorfor klimaforhandlingene har vart i over 20 år uten store resultater. De første to timene var informative møter med klimainformasjon og generell veiledning, men de siste timene har jeg nemlig hørt på ungdom, som alle egentlig vil nå de samme målene, diskutere fremgangsmåten til opprettelsen av ett unisont dokument. De diskuterte altså ikke innholdet i teksten, men når og hvordan vi skulle jobbe for å opprette dette dokumentet. Hvis ikke ungdom med felles målsetning klarer å samarbeide, hvordan skal da nasjonale delegater med totalt forskjellige målsetninger klare å enes om noe som helst ?

Vi ble heldigvis til slutt enige og bestemte at vi skulle bruke kvelden på å bestemme oss for hvilke temaer vi ville jobbe videre med i morgen. Jeg hadde egentlig bestemt meg for å fokusere på REDD, men ved laber respons på det feltet ble jeg plutselig veldig interresert i Inteq. Jeg gleder meg til å delta mer aktivt og til å se hvordan denne gruppen arbeider i morgen.

Annet : Jeg spiste marsvin for første gang.

Spire i Lima på COP

Den Mexicobaserte klimaaktivisten Kjell Kühne presenterer sitt banner som viser sammenhengen mellom kjentefossilreserver, og deres innvirkning på CO2-tetthet i atmosfæren, antall grader temperaturstigning og konsekvenser av dette. Om alle KJENTE reserver av fossilt brensel utvinnes og brennes, får vi en global temperaturstigning på 7 grader. Trenger vi å lete etter mer? Nei.

Dag 2.
I dag fikk jeg heldigvis tilbake min tiltro til menneskers samarbeidspotensiale. Iløpet av dagen har jeg blitt kjent med utallige motiverende personer fra hele kloden. Jeg har diskutert intergenerasjonell rettferdighet, restaurering av økosystemer og internasjonalt samarbeid. Spesielt Intergenerasjonell rettferdighet, eller Inteq på fagspråket, har fattet min interresse. Inteq handler om bærekraftig utvikling i praksis, at fremtidens behov skal stilles på lik linje med dagens, og at beslutningene som taes på COP må reflektere dette. En mer informerende tekst om Inteq kommer senere.

Dette var en dag med mange følelser innvolvert. Jeg observerte glad ungdom fra Latin Amerika synge og danse i gaten, men jeg så også en jente fra Peru knekke sammen i tårer da hun beskrev sine tanker om hvordan vi behandler planeten. For henne var det åpenbart at vi må kjempe en kamp for å beskytte naturen og å føre sansksjoner mot dem som skader den.

Spire i Lima på COP

Jonathan blir intervjuet av et kultursenter på COY

Are har nå ankommet Lima og han introduserte meg for enda flere interessante og hyggelige delegater. Det hjelper også veldig at han faktisk snakker spansk, taxituren etter konferansen var plutselig veldig enkel. Vi tok oss så en tur til Convergence space, ett hus dedikert til litt andre aktiviteter enn konferansen. Der var folk i gang med å forberede seg til den kommende klimamarsjen, lage plakater til COP stands og hadde diverse diskusjoner. Det var ett inSpirerende miljø å befinne seg i. Jeg merker at jeg er en del av noe stort og viktig som kan komme til å prege de kommende klimavtalene.

Dagen har gått veldig fort og jeg gleder meg allerede til neste…

Spire i Lima på COP

(K)LimaSpirer på plass!

Annet : Jeg spiste ku-hjerte og innvoller for første gang

Leave a Reply