Økologisk Verksted i Trondheim

Spire Trondheim har vært med på å arrangere den aller første ØKOUKA i Sør-Trøndelag noen sinne og torsdag forrige uke var det tid for Spires økologiske verksted!

Det er mye som kan gjøres i hus, hjem og hage gjennom høst og vinter for de som ønsker å leve en mer økologisk og bærekraftig hverdag. Derfor inviterte Spire til et økologisk verksted hvor vi laget høst- og vintervennlige gjenstander til hjemmet.

Det som ble tilbudt på dette verkstedet var dyrking av spiselige vekster som trives innendørs, pottemakeri av gjenbrukbare gjenstander, hjemmelaget fuglemat, markkompost til kjøkkenet, snekring av fuglehus og insektshotell.

IMG_20141023_191357

Her fra posten hvor man kunne lage matstasjoner for fugler og potter til kryddervekster

IMG_20141023_191917

Ole er godt i gang med å gi instrukser på hvordan man kan borre dype nok hull til insektshotellet

IMG_20141023_191342

Kjekt å ha Hans Inge til å gi en hjelpende hånd når man skal lage eget fuglehus

IMG_20141023_193845

I full sving med snekringen

IMG_20141023_192000

Den gode samtalen. Ved posten for spiselige vekster som kan dyrkes innendørs

IMG_20141023_195453

Økologiske melkekartonger funker fett som fancy fuglematbeholdere

IMG_20141023_191436

Line gir innføring i hvordan man kan lage sin egen markkompost under kjøkkenbenken

Målet med å arrangere økologisk verksted har vært å inspirere og gi ideer til hvordan man kan leve mer økologisk og bærekraftig, sånn praktisk sett. Nesten alt av materiale har blitt hentet fra naturen, gjennom gjenbruk eller lån.

Insektshotell ble laget av trestubber, fuglehus av planker funnet i en container og fuglematen ble dandert i melkekartonghus og plastflasker. Disse ble pyntet med høstblader limt fast av et økologisk lim bestående av vann og økologisk hvetemel. Til å dyrke spirer ble det brukt syltetøyglass og markkompost ble laget av brukte isbokser.

10581564_10205106366288803_318955052_n

Moder jord har mye å by på når man skal lage insektshotell

10735758_10154664209925034_815209214_n

Behøver ikke kjøpe planker når det ligger mye bra å bruke i containerne

  1. 10710817_10154757854695436_1167069778337364488_n

    Et appelsinskall og en plastflaske funker fint for fuglene

IMG_20141023_135443

Lage hull i lokkene til syltetøyglass er det mest avanserte du behøver å gjøre når du skal dyrke egne spirer

 Verktøy og redskaper er lånt av venner og familie. Hos Etikken har vi skaffet det meste av det vi ikke kunne skaffe the free way, slik som frø til vekster og ingredienser til fuglemat. Vi valgte å handle produktene våre her for å være sikre på at det vi kjøpte både var økologisk og etisk produsert.

IMG_20141021_172529

Shopping på Etikken

Maten som ble servert under verkstedet var økologiske boller som vi hadde hentet gratis fra Godt Brød. Sammen sørget vi derfor for at bollene, som bakeriet ikke fikk solgt den dagen, havnet i noens mager.

IMG_20141023_190728

Det var bare å forsyne seg så mye man ville med ferske boller og Oikos lærerike medlemsmagasin “Ren Mat”

IMG_20141023_193435

Tidlig krøkes

IMG_20141023_193407

:)

IMG_20141023_205939

Ruben og Alberto i full konsentrasjon

IMG_20141023_205934

Slik ble et av resultatene. Mon tro hvilken liten tass som kommer til å titte fram fra dette hullet?

IMG_20141023_211228

Deltagerne så ut til å være fornøyde

IMG_20141023_210259

Stas med sitt aller første hjemmelaga insektshotell

IMG_20141023_213737

Helle hadde tatt på seg sitt hjemmesydde tre-kostyme i anledning kvelden

To dager senere markerte vi slutten på den aller første ØKOUKA i Sør-Trøndelag. Det ble aktiviteter, underholdning, matservering og stands servert av Trondheim folkekjøkken, Framtiden i våre hender Trondheim, Medalhus Andelslandbruk, Framtiden i våre hender Trondheim studentlag, Besteforeldrenes klimaaksjon, Grønn Barneby og Spire.

Spire deltar på Økouka i Trondheim

Her med lederne fra Framtiden i Våre Hender sitt voksenlag og studentlag, Mari og Jon Arne

Spire deltar på Økouka i Trondheim

Ruben fra Spire er helten som sørger for å hente og bringe det meste av all maten som Trondheim folkekjøkken serverte denne dagen, og sånn ellers

 

Spire deltar på Økouka i Trondheim

Her ser man et lite utvalg av det vi laget på det økologiske verkstedet. Til høyre har vi et lite insektshotell laget av trestokker og hundekjeks-stilker. Vi har en drive-through for småfugler laget av en melkekartong. Et lite kokosolje-glass fungerer som “inkubator” for frø som vil bli spirer. Foran ser man en pyntepotte for kryddervekster, som har vært en hermetikkboks i sitt tildligere liv. Øverst i venstre hjørne henger en liten fuglemat-beholder laget av et appelsinskall.

Spire deltar på Økouka i Trondheim

Framtiden i Våre Hender hadde blindtest på konvensjonelle og økologiske gulrøtter. Hvilken smaker best? Vi vet iallefall at økologisk landbruk er soleklar vinner når det kommer til hva som er best for miljø, klima og dyr!

Spire deltar på Økouka i Trondheim

Her er Mette med fuglehuset som Ruben har snekra. Vi delte også ut små jordkloder med frø som man kan plante. Av disse frøene kommer det til å spire grønne overraskelse-vekster.

 

Sov, du vesle spire ung,
ennå er det vinter,
ennå sover bjørk og lyng,
roser, hyasinter.
Ennå er det langt til vår,
langt til rogn i blomstring står.
Sov, du vesle spire,
ennå er det vinter.

Himlens sol ser ned på deg,
solskinnskyss den sender.
Snart blir grønt langs sti og vei,
småblomst varmen kjenner.
Enn en liten solskinnsbønn:
Vesle spire, bli snart grønn!
Himlens sol ser ned på deg,
solskinnskyss den sender

Det klassiske diktet skrevet av  Zacharias Topelius ser ikke ut til å gjelde for alle typer spirer,  vi i Spire holder oss iallefall både våken og grønn hele året gjennom.

Skrevet av Mette Bjørnsdatter Hafskjold, leder i Trondheim lokallag

Leave a Reply