Erfaringer fra en annerledes skattejakt

Dumpster divingSent onsdag kveld denne uka dro Spire Trondheim på skattejakt i byens bakgater. Med lokal guide prøvde de dumpster diving for første gang.

Hver dag kastes usannsynlig store mengder mat, som er like spisende og næringsrik som den som blir solgt i butikken. Matkasting er et enormt problem i dagens samfunn, mener lokallagsleder i Spire Trondheim, Mette Bjørnsdatter Hafskjold. Verden kaster opp mot 50 % av all mat som produseres. De 842 millioner mennesker som sulter i dag kunne ha blitt mette på bare 1/3 av den maten som kastes i USA og Europa alene. Hun har engasjert hele lokallaget sitt for å finne ut nøyaktig hvor mye mat som kastes av sin lokale nærbutikk.

Ruben og LauritzMatkasting i Norge
Bare i Norge blir det kastet mat for 4000 milliarder kroner i norske butikker hvert år, det vil si at 25 % av alt som produseres og omsettes i Norge, kastes rett i søpla.

Vi er enda sløvere i de norske hjem. Plukkanalyser fra husholdninger i over 60 kommuner i Norge som viser at vi har et matsvinn på ca. 46,3 kg pr innbygger pr år. Dumpster diving handler om miljø, fordeling og ressursutnyttelse. I praksis går det ut på å finne søppel man kan nyttiggjøre seg av. -Målet vårt er at maten aldri skal rekke å komme til containeren, sier Lauritz, en av våre lokale guider denne kvelden. Sammen med Ruben har han drevet med dumpster diving mange år.
Matgilde
Dumpster dining– ingen søppelmat!
Denne kvelden starter med et godt, gammaldags kaffeslabberas hjemme i stua, med en liten smakebit på hva kveldens utflukt kan by på. Ruben har nemlig med seg helt ny-plukka varer som han hadde funnet på veien til møtet; kokesjokolade, bringebærsaus, bananer og terteskjell. Med disse ingrediensene lager han deilige båtis-kaker til oss alle. I tillegg har han med et tårn av sjokoladeplater med Walters mandler som han hadde sanket inn i forkant. -Det som er fint med Norge er at maten ofte blir puttet i svarte sekker før de blir lagt i containeren. Dette gjør det mulig for oss å utnytte mye mer av matavfallet. I tillegg finner vi helt fine varer som er godt pakket inn i emballasje, like rent og pent som det du finner på butikkhyllene.

I søppeldunken

..og så var det vår tur
Etter en introduksjon til konseptet og en innføring i hva man må tenke på når man driver med dumpster diving, var tiden inne for å sette teori ut i praksis. Klokken blitt like over butikkenes stengetid og vi var peppet og klar med lommelykter og tomme handlenett. Vi delte oss i to grupper og dro til hver vår nærbutikk. De fleste av oss hadde aldri gjort dette før, og vi var alle spente. Ville det komme noen å jage oss bort? Det gikk heldigvis bra og vi kunne nesten ikke tro all den fine maten vi fant. Det var veldig greit å ha Lauritz med på laget, som har gjort dette før. Med hans erfaring kunne han raskt se hvilke matvarer som var trygge å spise.

mat fra søppla

Noe for deg?
Dersom du føler deg kallet til å følge i våre fotspor vil vi anbefale deg å ta kontakt med en facebook-gruppe for dumpster divere i forkant. Spør om du kan bli med noen erfarne divere i nærheten av der du bor.

Her er noen tips fra ekspertene om hva man bør huske på når man skal ut jakt:

Hodelykt
Sekk og poser
Hansker
Støvler
Ikke ha på deg dine peneste klær
Ikke etterlat rot
Husk at det kan komme divere etter deg så ikke sleng maten rundt i containern
Vær stille, naboene sover vettu!

Sist men ikke minst- hent bare mat fra steder som er ulåst og tilgjengelige, og dermed innenfor loven. (Politiet har bekreftet at denne aktiviteten er lovlig).

 

 

Leave a Reply