Dumpsterdivingkurs med Spire Trondheim – i dag !

På onsdag for to uker siden ble semesterets første sammenkomst for Spire Trondheim holdt. Jeg var helt fersk, men hadde hørt litt om Spire fra en venninne og gjenkjente et engasjement i mange av de samme sakene som organisasjonen. Vel framme var det duket for både veganske og ikke-veganske vafler, samtalene fløt og alle nye fikk lære mer om hva Spire egentlig står for. En av sakene til Spire som jeg brenner spesielt for er mat med tanke på både sikkerhet, ressursfordeling og bærekraftighet. Jeg syns det er helt utrolig å tenke at omlag 1/3 av maten i verden blir kasta før den engang når butikkhyllene, med mengden sult vi ser i verden i dag. I tillegg er mye av denne maten som blir kasta helt fine gulrøtter som ikke har riktig fasong eller poteter som er for knotete. Videre blir enormt mye mat kastet av butikkene og forbrukerne- mat som er helt brukbar, men som har et datostempel som tilsier noe annet. Fra et utvekslingsår i London ble jeg vel kjent med organisasjoner som bruker denne «dårlige» maten og lager gode, mettende måltider som blir gitt bort gratis til de som ønsker å bruke de ressursene som faktisk er tilgjengelige. Det var dog først ved mitt møte med Spire at jeg lærte at et slikt konsept eksisterer og gjennomføres i Trondheim også.

Spire

Hver tirsdag blir det nemlig produsert et middagsmåltid på Svartlamon, laget av mat som ellers ville blitt kastet men som man her kan komme og nyte helt gratis. Konseptet er basert på frivillighet og engasjement og at folk er opptatt av å ikke kaste mat som er fullstendig brukbar. På Folkekjøkkenet på Svartlamon kan man enten møte opp klokken 15 for å bidra med innhenting av matvarer fra lokale butikker og lage maten, eller komme til middag klokken 19 og heller hjelpe til med oppvasken etterpå. En annen spire og jeg tok turen nå på tirsdag og fikk et svært godt inntrykk. Det ble dekket opp til langbord ute i augustsola, og sammen med både nordmenn og internasjonale nøt vi et godt måltid bestående av blant annet en utrolig frisk salat, en krydret suppe, ris, stekte grønnsaker og fruktsalat.

Jeg syns det er helt topp at det finnes slike tiltak i Trondheim og jeg håper det kommer flere i tiden framover. Med fokus på både bærekraftighet, miljø og ressursfordeling er det enormt viktig å bruke maten helt fram til den faktisk blir dårlig. I tråd med dette finnes konseptet dumpster diving hvor man går i konteinere utenfor matbutikker og går gjennom mat som butikkene har måttet kaste grunnet datostempling som ikke alltid stemmer. Til min store glede arrangerer Spire Trondheim et kurs i dumpster diving, hvorpå vi selv skal ut og prøve selv, onsdag den 3. september – i dag! Kurset er åpent for både spirer og ikke-spirer, og nederst er det lagt ved en link til facebookevent dersom dette er noe som appellerer til andre.

Dersom det ikke kommer fram i dette blogginnlegget er det trygt å si at mitt første møte med Spire har vært ekstremt positivt og har vekket et engasjement i meg som har eksistert lenge, dog noe i bakgrunnen. Jeg syns det er helt supert å kunne engasjere meg i en organisasjon hvor jeg i tillegg har mulighet til å lære masse jeg ikke visste fra før av. I tillegg gjør et medlemskap i Spire at jeg alltid blir nødt til å reflektere over saker som berører emner som miljø, ressursfordeling, handel og matsikkerhet, refleksjoner som er viktige å ta seg tid til både for vår tids og framtidens skyld.

Skrevet av: Thea Nossen, fersk spire i Trondheim

Kilder:

http://www.unep.org/wed/2013/quickfacts/

Svartlamon Folkekjøkken: http://www.svartlamon.org/portal/index.php?action=view&id=239&date_id=1098&module=calendarmodule&src=%40random45ec4f19a659c

Spire Trondheim Dumpster Diving-kurs event: https://www.facebook.com/events/367495036735329/?fref=ts

Leave a Reply