Paul Collier: 4 måter å hjelpe den nederste milliarden

Det er ikke lenge siden jeg først skrev om ted.com, så det overrasker vel ingen at jeg fortsatt kommer over fantastisk interessante 18-minutter lange videoer. Denne gangen vil jeg tipse om et foredrag av Paul Collier som heter “Paul Collier: 4 ways to improve the lives of the “bottom billion”“.

Av: Andreas Viken Førster

Paul Collier er ingen hvem som helst. På profilsiden hans fra ted.com kan vi lese: “Paul Collier studies the political and economic problems of the very poorest countries: 50 societies, many in sub-Saharan Africa, that are stagnating or in decline, and taking a billion people down with them. His book The Bottom Billion identifies the four traps that keep such countries mired in poverty, and outlines ways to help them escape, with a mix of direct aid and external support for internal change.

From 1998 to 2003, Collier was the director of the World Bank’s Development Research Group; he now directs the Centre for the Study of African Economies at Oxford, where he continues to advise policymakers.”

Jeg syns Colliers synspunkter og forslag er svært interessante. Det finnes ingen garanti for at hans ideer vil lede til et løft for den mest vanskeligstilte milliarden mennesker i verden. Men dette er gjennomtenkt, dessuten er Norge nevnt i foredraget…

PS. Veldig artig eksempel i videoen om salget av rettigheter til 3G-nettet i Storbritannia.

2 comments on “Paul Collier: 4 måter å hjelpe den nederste milliarden
 1. Heisann,

  Vær litt forsiktig med Paul Collier. Han er promotøren av ‘greed and grievance’ perspektivet. Dette innebærer en meget smal tolkning av blant annet sosiale bevegelser. Hans syn er at alle protester – særlig de som kommer fra bevegelser i Afrika og Asia – kun er ute etter å tjene penger på bekostning av andre fattige. Dette reflekterer et meget negativt syn på det sivile samfunn og et indirekte argument som fremstiller det sivile samfunnet som lite alturistisk – og at endring kun er mulig ovenfra og ned.

  Nå har jeg ikke lest Colliers siste utgivelse. Det kan jo hende han har insett at hans tidligere argumenter ikke har substans mer. I så fall kan jo boken være et positivt bidrag:)

  Det står litt om ham på Wikipedia også. Hvis du søker JSTOR finner du artikler som omhandler det jeg påpeker.

  mvh

  Maria

 2. Jeg synes i utgangspunktet at Collier kommer emd veldig mye bra, men det er jo ikke akkurat så veldig revolusjonerende. Fattigdomsfeller er ikke noe nytt, og hans fire feller er kanskje ikke helt beskrivende, men de er utvilsomt viktige. Likeledes er mange av hans reformforslag interessante, synes i hvertfall jeg.

  Han ahr også en del interessante perspektiver i foredraget sitt. Særlig poenget med at valg gjør ressursforvaltningen værre, mens åpenhet og en aktiv presse gjør den bedre. Det gir helt klare føringer på at gjennomføring av valg bør stå ganske langt nede på prioriteringslista, mens utvikling av ytringsfrihet, medier, og sivilt samfunn bør stå ganske høyt. Det er mye viktigere at de som styrer kan bli stilt for ansvar for hva de gjør, enn at man kan bytte de som styrer.

  At Collier ser på sivilt samfunn som lite altruistisk har ike jeg fått med meg, men jeg er klar over hans kritiske blikk på væpnede motstandsgrupper. Men så vidt jeg kan se er denne kritikken svært ofte berettiget.

  For øvrig kan dere laste ned mye av Colliers arbeide har: http://users.ox.ac.uk/~econpco/research/africa.htm

  Andre gode utviklingsøkonomer, som Dani Rodrik, Chris Blattman, og William Easterly, for å neven noen, har sine verker liggende ute her:
  http://ksghome.harvard.edu/~drodrik/papers.html
  http://chrisblattman.blogspot.com/2007/10/research.html
  http://www.nyu.edu/fas/institute/dri/Easterly/Research.html

  Ellers har jeg et fyldig .pdf bibliotek liggende for dem som eventuelt skulle være interessert. Bare å sende mail til t.steiro(at)gmail.com

Leave a Reply